In 2022 loopt het Oosterscheldekreeftenseizoen van donderdag 31 maart tot en met vrijdag 15 juli.

Het Oosterschelde Kreeftseizoen. Een trots van Zeeland. Precies eind maart,  donderdag 31 maart, gaat het Oosterscheldekreeftseizoen officieel van start. De Oosterscheldekreeft is de lokale variant van de kreeft, die meestal uit Canada komt. Sinds enkele jaren kwamen ook Zeeuwse kreeften  uit  Grevelingen en het Veerse Meer,  afstammelingen van Oosterscheldekreeften. Op deze wateren zijn tientallen kreeftenvissers actief. Hoe verser deze Zeeuwse lekkernij, hoe lekkerder. Daarom heeft de Oosterscheldekreeft de voorkeur voor consumptie in Zeeland; Eenmaal gevangen, kan de kreeft bijna onmiddellijk worden geserveerd.

De populatie bouwt voortdurend op uit sterke kreeften die het fluctuerende zoutgehalte  en soms de ijskoude wateren van de Oosterschelde weten te overleven. De kreeftenpopulaties in de Oosterschelde hebben daardoor een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. Deze afwijkende configuratie van DNA zorgt voor hun heerlijke en fijne en zachte smaak, een waar genot dus.

Geschiedenis Oosterscheldekreeft:

In de strenge winter van 1963 (het jaar van de 12e Elfstedentocht) stierven bijna alle kreeften in de Oosterschelde. Ook de mosselen en de oesters leden aanzienlijke schade hierdoor. Pas na zo’n 20 jaar waren er weer veel kreeften in de Oosterschelde. Ondertussen is er genoeg om enkele tientallen beroepsvissers kreeften te laten vangen.

Oosterscheldekreeft en zijn afwijkende DNA structuur:

Volgens onderzoekers is het DNA veranderd door de isolatie van  Zeeuwse kreeften na 1963, waardoor er een verschil in smaak is ontstaan ​​met Europese kreeften uit Schotland en Noorwegen. In de winter verschuilen kreeften zich in diepe gaten in de Oosterschelde. En in het voorjaar komen kreeften weer tevoorschijn om uit te breiden en  te broeden. In het seizoen (van 1 april tot half juli) vaak vrouwelijke kreeften (kreeften). De vissers hebben  een erecode tussen hen in om deze kreeft terug te zetten en te markeren met een label, met het nummer van de kreeftenvisser. Elke visser heeft  zijn eigen nummer. Als een beroepsvisser een vrouwtjeskreeft (zaadkreeft) binnenhaalt, vist die automatisch achter het net.

De Zeeuwse Kreeft strekt zich onder meer uit tot Grevelingen en  Veerse Meer. De kreeften beginnen pas te zinken als de temperatuur boven de 10 graden Celsius komt, dus als er een koud voorjaar is, komt de aanvoer moeilijk op gang.

Kreeften uit de Oosterschelde  worden bij Vishandel Schot aangeboden in de gewichtsklassen:

  • 400-700 gr
  • 700-1000 gr
  • 1000+ gr

Het verschil met American of Canadese kreeften is de opvallende kleur. Deze kreeften kunnen bruingroen van kleur zijn.  Europese kreeften hebben een mooie blauwe tot zwarte kleur en hebben over het algemeen  een wittere onderkant na het koken dan  Canadese of Amerikaanse kreeften.  De Rolls Royce onder de kreeften.

Wilt u deze Oosterscheldekreeften bestellen? Dat kan via de Inone bestelbox. Klik op een van de foto’s of op de blauwe letters om bij de inlogpagina te komen. U kunt ons ook bereiken via:  vacature@vishandel-schot.nl of bel ons op 0166 60 25 40