Het is weer mogelijk om de Franse coquilles te bestellen. De Franse coquilles worden ook wel Coquille St. Jacques genoemd, en zijn op hun best tussen oktober en april. Onze Franse coquilles zijn afkomstig uit de Normandische stad Dieppe, en worden gevangen doormiddel van sleepnetten. De Franse coquilles zijn op vele manieren te bereiden, en zijn zelfs zeer smakelijk om rauw te consumeren.

Geschiedenis

De schelp van de coquille komt in de geschiedenis regelmatig voorbij, zo werd het bij de Romeinen al gebruikt als symbool voor de vruchtbaarheid. Later, in de Middeleeuwen, werd de schelp gedragen door hen die op weg waren naar Santiago di Compostello. Men dacht dat dit bescherming gaf tegen struikrovers, en fungeerde als herkenningspunt voor pelgrims. Er moest altijd een flinke voorraad schelpen meegenomen worden, deze zijn nogal bros en moesten dus vaak vervangen worden.

Gastronomie

Het gedeelte van de coquilles dat het meest word gegeten is de noot, dit is de witte spier tussen de twee scharnieren van de schelp. De noot heeft een zoetige smaak, en heeft een boterzachte structuur. Het oranje gedeelte van het vlees, ook wel kuit of koraal genoemd, kan ook worden gebruikt voor consumptie. Dit gedeelte staat vooral bekend als heerlijke smaakmaker in vissauzen en soepen.