Van Alaska tot de Seychellen, onze vis komt overal vandaan.  Zo halen wij ook prachtige verse producten uit ons eigen dorp, Tholen. Sinds oudsher is Tholen al een echt vissersdorp, waar vele verschillende soorten visserij worden uitgeoefend. Tegenwoordig is er nog maar een klein deel van de, vroeger grote, vloot actief.

Reimerswaal

Doordat Reimerswaal door verschillende natuurrampen van de kaart werd geveegd, besloten de daar gevestigde vissers zich te huisvesten in Tholen. Vanaf dat moment is Tholen zich echt gaan ontwikkelen als vissersdorp, met als specialiteit mosselen. Door deze nieuwe impulsen groeide het dorp aanzienlijk, en werd er in 1689 zelfs een heus mosselgilde opgericht. Door de aanleg van de oesterdam en het indammen van de Volkerak, verdween de mosselindustrie bijna in zijn geheel uit Tholen. Tegenwoordig is er nog één enkele mosselvisser over.

Tegenwoordig

Er zijn tegenwoordig nog een aantal Thoolse vissers actief, deze oefenen verschillende soorten visserij uit. Er zijn kotters die de Noordzee trotseren, om iedereen dagelijks te voorzien van de mooiste en verste Noordzeevis die er te vinden is. Daarnaast word er door enkele vissers nog actief op kokkels gevist, dit gebeurt op de Waddenzee en Oosterschelde. Een echt Thools product is ook de harder, deze word bevist door de familie Bout. De kuit word gebruikt om een van oorsprong Zuid-Europees product te maken: bottarga. Hiermee zijn zij de enige die dit exclusieve product in Nederland maken! Eén ding hebben de vissers allemaal gemeen: een ongelooflijke passie voor vis en schaaldieren, zoals dit al eeuwen bij de Tholenaren in de genen zit!