Product omschrijving
De platte oesters worden gekweekt in de Oosterschelde en Grevelingen. Het duurt 5 à 6 jaar voor een platte oester klaar is voor consumptie. De oesters hebben een lekkere, specifieke smaak. Als de oesters lang genoeg in de Zeeuwse wateren hebben gelegen krijgen ze het predicaat Zeeuwse oester. Platte oesters worden op commerciële basis gekweekt. Het proces om een mooie platte oester te kweken gebeurd precies op dezelfde manier als bij de Japanse oester. Het oesterzaad wordt uitgezet op collectoren. Als deze groot genoeg zijn worden de kleine oesters uitgezet op percelen. Als de oester groot genoeg is wordt deze verhandeld of geëxporteerd. De platte oester heeft een vlakke ronde schelp en is geslachtsrijp na 8 maanden. De platte oester is gevoelig voor bonamiasis. Deze ziekte is bedreigend en kan zelfs een hele kolonie doen sterven. Deze oesterziekte is niet schadelijk voor de mens. De platte oester komt in Nederland niet meer zoveel voor.
Seizoen en duurzaamheid
De platte oester plant zich voort als de watertemperatuur 16 graden heeft bereikt. Tijdens deze periode is de oester aan het melken. Als men de oester opent is te zien dat het water in de schelp troebel en melkachtig is gekleurd. De bevruchte eicellen (het melk) bezit uiteindelijk een zwartachtige verkleuring. De oesters zijn dan kwalitatief slecht te noemen. Het is daarom verstandig om de platte oester te consumeren als de ‘R’ in de maand is. U kunt de platte oester het best consumeren in de maand september tot en met maart. De Zeeuwse platte oester is goedgekeurd door MSC.
Vangstgebied (FAO 5) en vangsttechniek
De platte oester groeit op zogenaamde oesterpercelen. Als de wilde oester van het perceel wordt geoogst, komt deze in de zogenaamde oesterput terecht. In deze oesterputten worden de oesters opgeslagen en bootst men eb en vloed na. Dit heeft tot gevolg dat de oester zich reinigt en zich van eventueel zand ontdoet