BORR fundraising restaurant

Blik op Roparun- Roparun Team NNN organiseert voor de 3de keer een culinair diner ten bate van de Roparun. Dit geweldige diner zal plaats vinden op vrijdag 6 april en zaterdag 7 april in de oude metaalgieterij Gemcast in Bergen Op Zoom. En waarschijnlijk zal zondagmiddag 8 april er ook bij komen (deze middageditie start om 13.00 uur).

Vanaf deze unieke locatie verwelkomt het team van BORR u met oesters met bubbels en aansluitend wordt er een culinair 4 gangen diner met wijn/water arrangement aangeboden. De avond wordt onder andere muzikaal begeleidt door Maarten Stalpers.

De aanvang voor deze beide avonden zal zijn om 18.30 uur. Het diner zal starten om 19.00/19.15 uur. De prijs voor deze compleet verzorgde avond is € 70,00 per persoon. Een avondje lekker eten én een bijdrage leveren aan het goede doel: een smakelijke combinatie!

De kaartverkoop is gestart dus wees er snel bij want op is op!

De Yellowtail Kingfish

Het beste halen we van dicht bij huis, aan de zuidelijke kant van de Zeelandbrug vlak bij Colijnsplaat om precies te zijn: de Yellowtail Kingfish uit Zeeland. Kingfish Zeeland maakt gebruik van zuiver Oosterscheldewater om deze biologisch gevoede, antibioticavrije delicatesse te leveren. Het is een veelzijdige vis welke zich voor veel verschillende bereidingen laat lenen. Zowel rauw als gegrild, gerookt of gebakken er zijn meer dan genoeg mogelijkheden. Er zijn al verschillende topchefs met deze soort aan de slag gegaan om mooie gerechten te creëren.

De soort

De Yellowtail Kingfish, Latijnse naam Seriola Lalandi, is een makreelachtige en heeft wit tonijnachtig vlees. In de markt wordt de Yellowtail Kingfish vaak genoemd onder de naam hamachi. Deze vis komt in het wild voor in alle zuidelijke wateren maar voornamelijk rond Zuid-Afrika tot aan Australië en Japan. De vissen kunnen tot wel 2,5 meter lang worden met een gewicht van bijna 100 kg. Echter zijn dit wel de uitzonderlijk grote gevallen. De kweekvis is vaak een stuk kleiner dan zijn wilde broertje. Vaak is de kweekvis ook iets vetter wat meer smaak geeft aan de vis.

Verkrijgbaarheid

Sinds oktober 2017 zijn de eerste vissen uit de kwekerij gekomen. De eerste lichting waren vissen tot 1 kilo, inmiddels zijn ook de grotere formaten zoals de 1 tot 2 kilo verkrijgbaar. Na verloop van tijd zullen er steeds grotere vissen geleverd kunnen worden. De Yellowtail Kingfish is het gehele jaar leverbaar.

 

 

De Canadese kreeft

Canada is één van de bekendste landen als het om kreeft gaat. Gelegen aan de oostkust bij de Atlantische Oceaan ligt het eiland Nova Scotia waar de meeste kreeften aangeland worden. Deze delicatesse kun je hier dan ook voor weinig geld eten.

In de verschillende havens op het eiland zie je veel vangkooien die worden gebruikt om de kreeften te vangen. De kleinere kreeften zijn voornamelijk om te verwerken in producten. Ze komen bijvoorbeeld in de een blik, soep of saus terecht. De grotere kreeften zijn grotendeels voor de horeca over de hele wereld. Na vangst worden de kreeften direct per vliegtuig vervoerd waarna ze verwaterd worden in onder andere Yerseke. De kreeften komen tot rust in waterbassins en zuiveren zichzelf waarna ze gereed zijn voor consumptie.

De kreeften zijn te herkennen aan het roodbruine pantser welke egaal kleurt bij het koken. Het vlees is stevig en heeft een zoetige smaak.

 

Deze week zijn de Canadese kreeften in de aanbieding. Voor prijzen kunt u contact opnemen met ons kantoor.

 

 

 

Coquille St. Jacques

Het seizoen van de Franse coquilles is weer volop begonnen. De coquille wordt gevangen d.m.v. vissersboten met sleepnetten. Het is wereldwijd één van de belangrijkste schelpdieren voor de visserij. Het is een product wat weinig toevoegingen nodig heeft om op smaak te komen en zeer populair in de gastronomie.

Saint Jacques

De coquilles zijn al jaren een delicatesse. De naam zou verwijzen naar de heilige apostel Jacobus welke tijdens de middeleeuwen begraven is in Santiago de Compostella in Spanje. Zijn volgelingen zouden tijdens de bedevaart naar zijn graf coquilles hebben gegeten waardoor het schelpdier vanaf dat moment Sint Jakob werd genoemd.

Opvissen of opduiken?

De coquilles leven op de zeebodem waar ze zich voeden met algen en plankton. Wanneer de schelpen klaar zijn voor consumptie worden ze opgevist of gedoken. De coquilles uit Frankrijk worden met sleepnetten opgevist. Hierdoor zit er soms wel wat zand in de schelpen maar de smaak is volgens de kenners nergens beter dan van de coquilles uit Frankrijk.

De nieuwe website is online!

Het is eindelijk zo ver. De nieuwe website is online! We zijn zeer gelukkig met het resultaat waar we gezamenlijk hard aan gewerkt hebben. De site geeft een duidelijker beeld van onze organisatie en de producten en diensten die wij bieden.

Bij deze willen we ook Benny Heijker van DesingUp bedanken die de website voor ons gerealiseerd heeft.

Met de nieuwe website zijn wij klaar voor de toekomst en hopen we u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn!