De platte oesters zijn er weer!

De parel onder de oesters!

De Zeeuwse platte is dan ook een ware delicatesse die wereldwijd zeer gewaardeerd is. Het kweken van de Zeeuwse platte is een erg arbeidsintensief proces, enkel de meest ervaren kwekers beheersen de kweek. ‘Platte’ verwijst naar het feit dat de oester een platte schelp heeft.

De smaak van de Zeeuwse platte wordt omschreven als romig en verfijnd met een noot achtig palet. De Zeeuwse platte is echte iets voor de ware oesterliefhebber, fijnproevers zijn er dol op. Platte oesters worden daarom vrijwel altijd rauw geconsumeerd. Uiteraard mag er bij deze delicatesse wel een passend drankje.

Nieuwe collega?

Ben jij of ken jij de beste collega voor ons? Dan is dit de kans om in één van de leukste bedrijven in Nederland aan de slag te gaan! 

De Zeeuwse platte oester.

Product omschrijving

De platte oesters worden gekweekt in de Oosterschelde en Grevelingen. Het duurt 5 à 6 jaar voor een platte oester klaar is voor consumptie. De oesters hebben een lekkere, specifieke smaak. Als de oesters lang genoeg in de Zeeuwse wateren hebben gelegen krijgen ze het predicaat Zeeuwse oester. Platte oesters worden op commerciële basis gekweekt. Het proces om een mooie platte oester te kweken gebeurd precies op dezelfde manier als bij de Japanse oester. Het oesterzaad wordt uitgezet op collectoren. Als deze groot genoeg zijn worden de kleine oesters uitgezet op percelen. Als de oester groot genoeg is wordt deze verhandeld of geëxporteerd. De platte oester heeft een vlakke ronde schelp en is geslachtsrijp na 8 maanden. De platte oester is gevoelig voor bonamiasis. Deze ziekte is bedreigend en kan zelfs een hele kolonie doen sterven. Deze oesterziekte is niet schadelijk voor de mens. De platte oester komt in Nederland niet meer zoveel voor.

Seizoen en duurzaamheid

De platte oester plant zich voort als de watertemperatuur 16 graden heeft bereikt. Tijdens deze periode is de oester aan het melken. Als men de oester opent is te zien dat het water in de schelp troebel en melkachtig is gekleurd. De bevruchte eicellen (het melk) bezit uiteindelijk een zwartachtige verkleuring. De oesters zijn dan kwalitatief slecht te noemen. Het is daarom verstandig om de platte oester te consumeren als de ‘R’ in de maand is. U kunt de platte oester het best consumeren in de maand september tot en met maart. De Zeeuwse platte oester is goedgekeurd door MSC.

Vangstgebied (FAO 5) en vangsttechniek

De platte oester groeit op zogenaamde oesterpercelen. Als de wilde oester van het perceel wordt geoogst, komt deze in de zogenaamde oesterput terecht. In deze oesterputten worden de oesters opgeslagen en bootst men eb en vloed na. Dit heeft tot gevolg dat de oester zich reinigt en zich van eventueel zand ontdoet

Het mosselseizoen is geopend!

Hangcultuur mosselen
De naam hangcultuur zegt het al: deze hangen in het water. Nadat mosselzaad is opgevangen wordt dit mosselzaad bevestigt aan rafelige touwen die omwikkeld worden door een sok. De reden hiervan is om de mosselen de eerste weken te laten hechtten aan het touw. De sok lost na een paar weken vanzelf op en de mosselen kunnen zo groeien aan verticale touwen tot 8 meter diepte.

Na 12 tot 18 maanden zijn deze mosselen geschikt voor consumptie. De touwen worden opgevist en er wordt geoogst al naar gelang de behoefte van die dag. Vervolgens worden de ruwe mosselen in tubes aan de wal gebracht. Aan wal worden ze gespoeld met zeewater en vervolgens worden ze “gedraaid” (Zeeuwse uitdrukking voor verwerkt). Dat betekent dat de mosselen worden losgemaakt van de trossen en dat de baarden worden verwijderd. Dit gebeurt door middel van borstels en sproeien(spuiten) van zeewater. Hierna worden in een soort centrifuge eventueel aanwezige pokken verwijdert. De schone mosselen gaan vervolgens in een sorteermachine waar de mosselen worden gesorteerd op maat en daarna verpakt.

Keurmerk Zeker Zeeuws
We constateren in de markt dat er steeds meer ‘gemengde’ mosselen worden verkocht (onder andere in supermarkten), maar deze worden wel als Zeeuwse mosselen verkocht. Zeeuwse mosselen worden bijvoorbeeld vermengd met mosselen van de Duitse wadden of Ierse mosselen. Dit zijn dus geen Zeeuwse mosselen en worden veel goedkoper verkocht.

Sinds kort is er het keurmerk ‘Zeker Zeeuws’
Als u deze mosselen in handen heeft weet u zeker dat u echte Zeeuwse mosselen heeft. Wij kunnen met trots zeggen dat we dit keurmerk hebben en kunnen dus zo garanderen dat u van de echte authentieke Zeeuwse mosselen kunt genieten.

Duurzame inzetbaarheid

Als organisatie investeren wij in de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers, zodat ze bij Vishandel Schot Tholen willen en blijven werken.

De belangrijkste voorwaarden daarbij zijn dat de medewerkers gemotiveerd, gezond zijn en in een prettige werksfeer het werk doen. Door mee te doen aan dit traject hopen wij een positieve bijdrage te leveren aan de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Europees Subsidie Fonds (ESF) en wordt vakkundig begeleid door een personeelsadviseur van ABAB personeelsdiensten.

Europees Sociaal Fonds

Eén van de doelen van de Europese Unie (EU) is het stimuleren en verbeteren van de werkgelegenheid in Europa. Het Europees Sociaal Fonds (ESF) investeert in de kansen van mensen op de arbeidsmarkt. Door te investeren in werkenden wordt gezorgd dat zij zich gemakkelijker kunnen aanpassen aan de veranderingen op de arbeidsmarkt. Middels aandacht voor vitaliteit, scholing en sociale innovatie, ondersteunt het ESF de mobiliteit van deze mensen op de arbeidsmarkt nu en in de toekomst.  

BORR fundraising restaurant

Blik op Roparun- Roparun Team NNN organiseert voor de 3de keer een culinair diner ten bate van de Roparun. Dit geweldige diner zal plaats vinden op vrijdag 6 april en zaterdag 7 april in de oude metaalgieterij Gemcast in Bergen Op Zoom. En waarschijnlijk zal zondagmiddag 8 april er ook bij komen (deze middageditie start om 13.00 uur).

Vanaf deze unieke locatie verwelkomt het team van BORR u met oesters met bubbels en aansluitend wordt er een culinair 4 gangen diner met wijn/water arrangement aangeboden. De avond wordt onder andere muzikaal begeleidt door Maarten Stalpers.

De aanvang voor deze beide avonden zal zijn om 18.30 uur. Het diner zal starten om 19.00/19.15 uur. De prijs voor deze compleet verzorgde avond is € 70,00 per persoon. Een avondje lekker eten én een bijdrage leveren aan het goede doel: een smakelijke combinatie!

De kaartverkoop is gestart dus wees er snel bij want op is op!

De Yellowtail Kingfish

Het beste halen we van dicht bij huis, aan de zuidelijke kant van de Zeelandbrug vlak bij Colijnsplaat om precies te zijn: de Yellowtail Kingfish uit Zeeland. Kingfish Zeeland maakt gebruik van zuiver Oosterscheldewater om deze biologisch gevoede, antibioticavrije delicatesse te leveren. Het is een veelzijdige vis welke zich voor veel verschillende bereidingen laat lenen. Zowel rauw als gegrild, gerookt of gebakken er zijn meer dan genoeg mogelijkheden. Er zijn al verschillende topchefs met deze soort aan de slag gegaan om mooie gerechten te creëren.

De soort

De Yellowtail Kingfish, Latijnse naam Seriola Lalandi, is een makreelachtige en heeft wit tonijnachtig vlees. In de markt wordt de Yellowtail Kingfish vaak genoemd onder de naam hamachi. Deze vis komt in het wild voor in alle zuidelijke wateren maar voornamelijk rond Zuid-Afrika tot aan Australië en Japan. De vissen kunnen tot wel 2,5 meter lang worden met een gewicht van bijna 100 kg. Echter zijn dit wel de uitzonderlijk grote gevallen. De kweekvis is vaak een stuk kleiner dan zijn wilde broertje. Vaak is de kweekvis ook iets vetter wat meer smaak geeft aan de vis.

Verkrijgbaarheid

Sinds oktober 2017 zijn de eerste vissen uit de kwekerij gekomen. De eerste lichting waren vissen tot 1 kilo, inmiddels zijn ook de grotere formaten zoals de 1 tot 2 kilo verkrijgbaar. Na verloop van tijd zullen er steeds grotere vissen geleverd kunnen worden. De Yellowtail Kingfish is het gehele jaar leverbaar.

 

 

De Canadese kreeft

Canada is één van de bekendste landen als het om kreeft gaat. Gelegen aan de oostkust bij de Atlantische Oceaan ligt het eiland Nova Scotia waar de meeste kreeften aangeland worden. Deze delicatesse kun je hier dan ook voor weinig geld eten.

In de verschillende havens op het eiland zie je veel vangkooien die worden gebruikt om de kreeften te vangen. De kleinere kreeften zijn voornamelijk om te verwerken in producten. Ze komen bijvoorbeeld in de een blik, soep of saus terecht. De grotere kreeften zijn grotendeels voor de horeca over de hele wereld. Na vangst worden de kreeften direct per vliegtuig vervoerd waarna ze verwaterd worden in onder andere Yerseke. De kreeften komen tot rust in waterbassins en zuiveren zichzelf waarna ze gereed zijn voor consumptie.

De kreeften zijn te herkennen aan het roodbruine pantser welke egaal kleurt bij het koken. Het vlees is stevig en heeft een zoetige smaak.

 

Deze week zijn de Canadese kreeften in de aanbieding. Voor prijzen kunt u contact opnemen met ons kantoor.

 

 

 

Coquille St. Jacques

Het seizoen van de Franse coquilles is weer volop begonnen. De coquille wordt gevangen d.m.v. vissersboten met sleepnetten. Het is wereldwijd één van de belangrijkste schelpdieren voor de visserij. Het is een product wat weinig toevoegingen nodig heeft om op smaak te komen en zeer populair in de gastronomie.

Saint Jacques

De coquilles zijn al jaren een delicatesse. De naam zou verwijzen naar de heilige apostel Jacobus welke tijdens de middeleeuwen begraven is in Santiago de Compostella in Spanje. Zijn volgelingen zouden tijdens de bedevaart naar zijn graf coquilles hebben gegeten waardoor het schelpdier vanaf dat moment Sint Jakob werd genoemd.

Opvissen of opduiken?

De coquilles leven op de zeebodem waar ze zich voeden met algen en plankton. Wanneer de schelpen klaar zijn voor consumptie worden ze opgevist of gedoken. De coquilles uit Frankrijk worden met sleepnetten opgevist. Hierdoor zit er soms wel wat zand in de schelpen maar de smaak is volgens de kenners nergens beter dan van de coquilles uit Frankrijk.