Valentijnsdag, de dag van de liefde, zit er alweer aan te komen. Onze tip om er een extra romantische dag van te maken: oesters. De oester staat als sinds de oudheid symbool voor liefde en passie. Een voorbeeld is het verhaal over Giacomo Casanova, die door zijn romantische uitspattingen zelfs in de dikke van Dale is terug te vinden. Het verhaal gaat dat Meneer Casanova iedere ochtend drie dozijn oesters nuttigde, dit deed hij om zijn libido een flinke boost te geven. Een paar honderd jaar later blijkt dat dit helemaal niet zo gek was van Casanova, want in oesters zitten inderdaad bepaalde zuren die het libido verhogen. Naast dat ze het libido verhogen, zijn oesters ook nog eens erg gezond. Alle reden dus om uzelf en uw partner te verwennen met een oestertje deze Valentijnsdag.

Afkomst

Over heel de wereld worden oesters gekweekt, maar de bekendste zijn natuurlijk de Franse en de Zeeuwse oesters. Oorspronkelijk komt de oesterteelt uit China, waarna het later door de Romeinen in Europa werd ge├»ntroduceerd.  De oesterteelt werd geperfectioneerd door de Fransen, die door de wilde oestergroei in Zeeland al snel interesse kregen om ook hier oesters te gaan kweken. Eind 19e eeuw groeide Zeeland uit tot een waar oester paradijs, en werden de Zeeuwse oesters bekend over de hele wereld. Ook Tholen was vroeger een echt oesterstad, maar door de komst van de oesterdam is dit helaas verleden tijd. Het enige wat nog herinnerd aan deze tijd zijn de straatnamen, zoals de Oesterstraat. In andere plaatsen in Zeeland worden er nog wel oesters gekweekt, en dan met name rondom de Oosterschelde en het Grevelingenmeer.

Gastronomie

Oesters zijn op vele manieren te bereiden, maar meestal eet men oesters rauw. Probeer eens een rauwe oester met een vinaigrette, ontzettend lekker en ook nog eens makkelijk om te maken. Een andere veel gebruikte bereidingswijze is gratineren, vooral de grotere maten oesters zijn hiervoor geschikt. Belangrijk is dat de oesters altijd koel worden bewaard, en nooit in het water. Oesters zijn vers als de schelp gesloten is. Wanneer de schelp toch iets open staat, kan het helpen om op de schelp te tikken. Sluit de oester, dan is hij geschikt voor consumptie. Al met al is er heel wat mogelijk met de oesters, en zijn ze bovenal ontzettend lekker. Rondom Valentijnsdag zijn er bij ons speciale mandjes te bestellen, met heerlijke Zeeuwse creuses. Twijfel niet en verwen uzelf en uw geliefde met deze heerlijke oesters! Een voordeel voor de singles, die hoeven deze lekkernij niet te delen.