Het is weer zover, het skrei-seizoen staat weer voor de deur! Ieder jaar zo rond deze tijd staan honderden vissers op de eilandengroep Lofoten te trappelen om aan de slag te gaan, de skrei komt er weer aan! De skrei zwemt naar de Lofoten om zich voort te planten, dit fantastische schouwspel herhaald zich ieder jaar tussen januari en april op precies dezelfde plek.  Alleen bij deze eilandengroep, in het noorden van Noorwegen, is deze winterkabeljauw te vangen. Met ruim honderd visverwerkende bedrijven, en een veelvoud aan vissers, staat deze eilandengroep dan ook bijna volledig in het teken van deze vis.  Om ook echt als skrei verkocht te mogen worden, word de vis voorzien van een zogenaamd Skrei-label. Hierdoor bent u er altijd zeker van dat het echt skrei is wat u op uw bordje krijgt.

Geschiedenis

De skrei heeft zijn naam te danken aan het Noorse woord skreid, dit betekend zwerver. Deze benaming heeft hij te danken aan de lange tocht die hij maakt, van de Barentszee tot de Lofoten. Al sinds mensenheugenis is de skrei de belangrijkste vis van de Lofoten, en eigenlijk van heel Noorwegen. In 1100 was de grote waarde al door heel Noorwegen bekend, zo ook bij koning Øystein I Magnusson. De koning besloot daarom zelfs de vissers een belasting over de vangst te laten betalen, men moest per visser 5 van deze vissen afstaan aan de koning. In ruil hiervoor bouwde hij wel Rorbus, traditionele vissershutten, hierin konden de bezoekende vissers overnachten. Dit was een hele verbetering, want hiervoor sliepen arme bezoekende vissers onder hun boot. Dit was natuurlijk geen pretje, want het kan nogal eens koud zijn in winters Noord – Noorwegen.

Gastronomie

De skrei staat bekend om zijn krijt witte vlees, en daarnaast is het vlees zeer stevig van structuur. Het vlees van de skrei krijgt zijn kenmerkende witte kleur door de grote trektocht en het weinige voedsel wat onderweg word gegeten.  De Noren gebruiken de skrei veel om te drogen, de kop word er dan afgesneden en de vis word op een spies gestoken. De tong en de wangen worden altijd uit de skrei gesneden, dit is in Noorwegen een ware delicatesse. Ook chefs in andere landen kunnen dit stukje van de vis waarderen, en zien dit vaak als het beste gedeelte van de vis. Daarnaast word, vooral in Noorwegen, de eitjes en de lever ook nog op traditionele wijze verwerkt en gegeten. Op het vasteland van Europa is skrei vooral in de horeca heel geliefd, vooral omdat de vis zo veelzijdig is. Al met al kunnen we dit paradepaardje van de Noorse viswereld zeker aanraden!