In 2023 loopt het Oosterscheldekreeftenseizoen van donderdag 30 maart tot en met vrijdag 14 juli.

Dankzij de afwijkende DNA-structuur heeft de Oosterschelde Kreeft heeft een fijnere en zachtere smaak in vergelijking met overige kreeften uit de wereld. Doordat de Oosterscheldekreeft bijna direct vanuit de Oosterschelde wordt geleverd aan de restaurants en viswinkels kunnen wij de versheid garanderen en heeft u een kwalitatief hoogwaardig product.

Voor de afsluiting in 1868 van het Kreekrak tussen Zuid-Beveland en Brabant konden vanuit de Noordzee naar binnen gespoelde larfjes niet blijven leven, groeien en zich voortplanten omdat in de winter het zoutgehalte in de Oosterschelde sterk daalde. Het zoete water van de rivier de Schelde liep namelijk in de winter voor een groot deel door de Oosterschelde naar zee. Na de afsluiting gebeurde dit niet meer en kon het zoete water alleen nog maar via de Westerschelde naar zee. Zo begon de vanaf die tijd de opbouw van de kreeftenpopulatie in de Oosterschelde. Behalve tegen water met een verlaagd zoutgehalte, kunnen kreeften ook niet tegen water met een heel lage temperatuur.

Dat proces, sterfte door lage temperaturen en lage zoutgehaltes, zorgde ervoor dat steeds opnieuw de kreeftenpopulatie opgebouwd moest worden vanuit een paar hele sterke kreeften die alles overleefd hadden. Door deze sterke genetische selectie hebben er dus maar weinig kreeften bijgedragen aan het DNA van de huidige Oosterscheldekreeft. Kreeften elders in Europa hebben veel meer variatie in hun DNA. Er is dus een echt verschil en zo kreeg de Oosterschelde dus zijn eigen kreeft

Kreeften uit de Oosterschelde  worden bij Vishandel Schot aangeboden in de gewichtsklassen:

  • 400-700 gr
  • 700-1000 gr
  • 1000+ gr

De koning van de Oosterschelde!

Wilt u deze Oosterscheldekreeften bestellen? Dat kan via de Inone bestelbox.

Klik op een van de foto’s of op de blauwe letters om bij de inlogpagina te komen.

U kunt ons ook bereiken via:  vacature@vishandel-schot.nl of bel ons op 0166 60 25 40