Vis is overal, het word gebruikt voor de meest veelzijdige producten. Alles van de vis kan gebruikt worden, van de schubben tot de graten. Daarom is het woordje visafval eigenlijk niet juist, de restproducten van vis zorgen juist voor nieuwe mogelijkheden! Vraagt u zich wel eens af waar die mooie glans in nagellak vandaan komt als u of uw vrouw zich opgemaakt heeft voor een avondje uit? Hier worden schubben voor gebruikt, voornamelijk de schubben van haring- of voornachtigen. Nagellak is niet het enige product waar schubben in voor komen, het word ook gebruikt in: sommige verven, keramiek en andere soorten cosmetica.

Geschiedenis

Wat betreft duurzaamheid kunnen we echt nog wat leren van de geschiedenis, duizenden jaren geleden werd alles van de vis al gebruikt. Dit werd natuurlijk niet gebruikt voor nagellak, maar bijvoorbeeld wel voor leer. Zo liepen de oude Egyptenaren 5000 jaar geleden al rond met trendy kleding van visleer. Een volk dat langs de Amur leefde, op de grens van wat nu Mongolië en Rusland is, maakte zelfs trouwkleding van visleer. Naast de trouwkleding waren ook de tenten van dit volk gemaakt van visleer. Tegenwoordig is visleer weer in opkomst als ge-upcycled foodwaste product, zo komen er op de betere modeshows verschillende soorten vislederen kleding voorbij.

Gastronomie

Naast bovenstaande mogelijkheden is het natuurlijk ook mogelijk van “visafval” een culinair hoogstandje te maken. In verschillende restaurants worden de huiden van vis gedroogd en gefrituurd, waardoor de huiden dezelfde structuur als kroepoek krijgen. Vooral Aziatische restaurants maken gebruik van deze techniek, en serveren de kroepoek bijvoorbeeld bij de sushi. Mocht u zich dus ooit in een situatie bevinden dat u in de wildernis bent met alleen vishuiden, dan kunt u deze gebruiken als voedsel, kleding én als tent! De komende periode zullen we dieper ingaan op het recyclen van restproducten, en het duurzaam gebruiken van vis. Houd onze site in de gaten!